Ny på aktiemarkedet

Da markedet som sagt er meget meget stort, er det selv indenfor finansverden umuligt at følge med i det hele. Start i stedet ét sted, og gør dig god der. Man lærer parallelt af andre, om det de har specialiseret sig i.

Man kan handle nærmest hvert sekund, og helt op til tjaaa….30 år? Tidshorisonten er afgørende for, hvilke redskaber og investeringsobjekter man skal aktivere.

Størstedelen af finansinformationen,  du bliver præsenteret for i denne verden, er ikke objektiv.

Aviserne …. ja, hvorfor fylder en avis præcis 50 sider hver dag? På grund af at nyhedsstrømmen altid er ens, eller fordi produktionen og prisen er tilrettelagt derefter? Gæt selv!

Hvad med finansprodukter – Ønsker én at sælge et finansprodukt? Får man i givet fald hele sandheden?

Det er derfor en god ide at hanke op med nogle personer, der har samme agenda som dig … nemlig at forstå markedet objektivt. Og, også give andre vinkler på de samme emner, som du ikke lige selv kan se.

PS! Det er ikke let at finde et netværk, der passer til dine behov. Men, det kan vi måske hjælpe dig med i InvestorBaren!!!

Som investor (særligt som ny på markedet) har man en tendens til at lave 3 fejl:
  1. Tænke med følelserne (dvs, meget kortsigtet). Dette inkluderer at tage et tab tidligt, i stedet for at vente på, at det vender.
  2. Tage chancer (D.v.s., man har ikke sin ‘analyse’ i orden, men springer alligevel på toget).
  3. Lytter ikke til sin mavefornemmelse .
Ad.1: Jo mindre, man ‘ved’, jo mere er man tvunget til at bruge følelserne. Så et godt råd er at starte småt, mens man bygger sin viden op. Og, lige en ting til….Hvad er det, med de følelser? Man har tendens til at fokusere på det, der er sket sidst. Det, der ‘bevæger sig’. Fortiden bevæger sig jo ikke mere. Den er fastlagt. Men kursen lige her og nu bevæger sig. Og, fylder vores bevidsthed. Og, dermed aktiveres følelserne omkring ‘her og nu’. Og negligere det store brede billede.

Ad 2.: Som ny har man ganske enkelt ikke sin egen analyse. Det handler derfor om hurtigt at finde nogen, man stoler på. Samt, at sprede sine investeringer, så man ikke satser alt på den samme hest.

Ad. 3.: Mavefornemmelse er ikke det samme som følelser. Mavefornemmelse er erfaringer/viden der ligger i ens underbevidsthed. Når følelserne har lyst til at tage over, og man ikke har det godt i maven, så er det typisk fordi, man har noget erfaring, der siger: “Pas nu på”. Lyt til den!

De fleste vil nok mene, at det er et tåbeligt spørgsmål – For at tjene lette penge, ikke? 

Det er måske også det rigtige svar, hvis man er professionel, selvom også de til tider har svært ved at finde de rigtige investeringer.

Men, jo, ok! Det ville være dejligt med lette penge. Der går dog som regel som regel et stykke tid før de viser sig. Så derfor….

…kunne en anden grund, og måske endda lige så gyldig grund, for en nybegynder også være: For at blive dygtigere.

Økonomi eller værdisætning (som investering jo egentlig er) er den globale metode til at vurdere ting op mod hinanden på. Man bruger økonomi til at prioritere handlinger med. Det gælder inden for alle områder:

  • Politik: Hvad er politik andet end at fordele skatterovet?
  • Krige: Mange krige har (ihvertfald tidligere) sit udspring i, at den aktuelle leder ikke er i stand til at give sin befolkning en middelklasse. D.v.s., et økonomiske grundlag. Lad os derfor rette fjendebilledet udad.
  • Familien: Skal jeg købe en hest til konen og en båd til mig selv? Nå, nej, det er der ikke budget til. 
  • Kunst: Ahhh, hva? Jo, lidt indirekte (måske). Noget kunst (undtaget den rent hedonistiske) handler af og til om at påvirke udviklingen i samfundet. Kunst kan både være et spejl på-, eller en påvirkning af samfundet. Tænk f.eks. her på socialrealismen i 1880’erne, eller Cancel Culture her i 2020’erne. Cancel Culture er jo et ‘oprør’ mod de (økonomiske) magthaverne, der i det perspektiv træder på resten af befolkningen ved ikke at afvise tidligere tiders ugerninger. Ergo, et oprør om, hvem der skal bestemme, hvad pengene skal bruges til. 
  • Journalistik: Journalisterne, der sørger for at statsmagten (og andre) opfører sig ordentligt, således at bl.a. de økonomiske midler kan fordeles i forhold til den kontrakt, samfundet har indgået via demokratiske valg. 

Investering er i denne sammenhæng interessant, fordi man den vej rundt kommer i berøring med utrolig mange emner, og man begynder at se sammenhæng mellem dem. 

Man får sig egen vægt. Jo mere man bruger den, jo bedre måler den!

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=UU3AWVoB2OAx915xcbkmwTtA&layout=gallery[/embedyt]

 

Denne website bruger cookies. Ved fortsat brug af sitet, accepterer du cookies.